söndag 31 maj 2009

rabattbild


Detta är senaste bilden på rabatten vid ytterdörren. Alla kirgislökar jag satte i höstas har inte kommit upp men de som blommar nu är ändå jättefina. Jämför bilden med skissen nedan!

Verkstaden


Den här bloggen heter ju ändå Åbacka verkstad men det handlar väldigt lite om verkstaden. Här skymtar ändå verkstaden bakom den lycklige traktorägaren Samuel som är ute och kör med lillasyster Märta på släpet.


Detta är första skörden från mina odlingslådor. persiljan och gräslöken sådde jag i stora landet förra året men det växte dåligt där så nu fick de flytta och det växer som tusan! Kul. Jag hackade ner alltihop i en potatissallad som blev fantastiskt god!



Fest i verkstaden igår. Syjuntegrillfest med gubbarna och alla barnen. Nu har vi kört två år i rad så man kan nog säga att det är en tradition. På bilden Thea och Felix.

Med gemensamma ansträngningar fixade vi en texmex-buffé som vi hittat i förra årets Buffé. Den får nog också bli en tradition för allt var fantastiskt gott. Tack Fia för all hjälp med kaffekok och annat plock!
Anna och jag!

lördag 9 maj 2009

en rabatt i förvandling

Fy vad det är svårt med rabatter. Det växer inte alltid som man tänkt sig... Den här rabatten hade från början bla. löjtnantshjärtan och mysmalva men myskmalvan växer ju precis överallt som ett vackert men dock odrägligt ogräs så den åkte bort. Löjtnatshjärtanen var väl fina när de blommade med sen då? Nej de fick också flytta. Vid pelarna till trappen grävde vi ner klematis, Nelly Moser, men de blir bara ynkligare och ynkligare för varje år. Kanske gillar de inte vinden som ofta ligger på här? (Någon som vet?) Jag har tänkt att ge dem ett år till, sedan åker de också...

Skiss för april-maj

I sommras när jag var riktigt trött på rabatten tog jag fram penna och papper och funderade ut en plan. Några gula tulpaner fanns redan, det kunde ju vara fint med fler. Lite senare kom några kirgislökar, de fick också bli fler. Flocknävan och jungfrunävan som blommar flitigt får vara kvar. Kanske kunde jag dela dem och låta dem bre ut sig lite till. Detsamma gäller daggkåpan vars limegula blommor är skönt neutrala mot blått och lila. En stor mörkblå riddarsporre fanns också. Antingen får den delas eller köper jag två nya. Osv!
Så här ser rabatten ut nu. Det växer inte riktigt som man tänker sig men tulpanerna är ju ganska fina! I övrigt ser det ju ganska rörigt ut...
Skiss för maj-juni
Skiss för juni-juli-augusti
I maj-juni hoppas jag arr kirgislökarna blommar! Sedan är det dags för riddarsporrarna. jag har ritat in pipranka också men så läste jag häromdagen att de vill så i skyddade lägen så det blir nog inte pipranka heller...
Det blir fler bilder så småningom!



måndag 4 maj 2009

Trädgårdshelg

Började i vintras prata om odlingslådor strax nedanför altandörren. Jag tänkte mig lite plats för kryddor och kanske några tidiga morötter, sådant man enkelt vill plocka in till matlagningen. Nu är det ju inte jag som lagar mat hemma hos oss men kanske kan även maken glädjas åt att inte behöva springa så långt när det behövs lite dill till potatiskoket.
Så för någon vecka sedan började maken såga till brädor som jag beordrades att rödfärga och sedan var lådorna klara när jag kom hem från Uppsala i förra veckan. Först på plats var persilja och gräslök som fick flytta från stora trädgårdslandet, salvia och oregano har jag köpt färdiga, basilika grön och röd har jag i sålådor påaltanen, de får flytta ut när nätterna är varmare. Så petade jag i frön för plocksallat, morötter, ringblommor och dill. Jag har köpt sockerärtor också men frågan är om de får plats eller om jag ska ha dem i en egen grop i gräsmattan eller rabatten... Mycket nöjd är jag så här långt med lådorna hoppas bara det växer som jag tänkt nu!

Min ena pion växer så det knakar. Den andra som står lite bakom har knapt kommit upp. När de blommar ser de likadana ut men det kanske är någon skillnad på dem ändå.

På altanen bygger Samuel kojor med dynorna eftersom vi ändå aldrig sitter där. Något ska de ju vara bra till.
Posted by Picasa

lördag 2 maj 2009

På kurs i Uppsala

Mer än en vecka sedan nu jag kom hem från Uppsala. Tiden springer iväg när solen skiner. Det är nog inte bara jag som inte får den att räcka till både till trädgårdsarbete och bloggande...



Kursen i Uppsala var verkligen den energi-kick jag längtat efter. Tyvärr bodde jag på sunkiga Uppsala vandrarhem och hotell, bo inte där :( om ni kommer till Uppsala. Att få vara elev i några dagar var oerhört skönt. Att bara sitta på föreläsningar och ta in var underbart. Först ut var Pasi Väälima med sitt smittande varma sätt. Tekniken strulade naturligtvis men man förlåter allt nären person bjuder så mycket på sig själv! Han berättade om sitt konstnärsskap, visade bilder och förklarade för oss de tidskrävande tekniker han använder till sina textilier. Sedan gav han oss två uppgiftersom i korhet gick ut på att 1: klippa till ett tygstycke på 1,3x1,3m och sedan genom att vicka, vecka, skrynkla osv, få det till 20x20cm. 2: fylla en frigolitplatta på 20x20cm med knappnålar och små tyglappar. Alla tolkade uppgifterna totalt olika men det var ganska uppfriskande. Pasi var inte kvar för att se de färdiga resultaten så det känndes som om slutresultaten inte heller hade så mycket med hans uppgift att göra. Vi var nog alla barnsligt förtjusta i att få använda alla kul och ovanliga material som hade dukats fram.



Pasi och kusrkamrat Anna!


Kurskamrat Gerd.


Febrilt arbet pågår.

Min frigolitplatta fick bara ett slags mosaikmönster, ingenting svävande som det stod i uppgiften.


Detta tyg krympte när det slängdes i tvättmaskinen, men några 20x20cm var ändå svårt att få till.




Jag valde ett tunnt tyg som var lätt att skrynkla ihop, andra valde betydligt
mer bångstyriga tyger.







Med lite broderi och ett tryck på ytan av mitt knyckel så blev resultatet
så här. Lite äckligt intryck ger det beroende på den hudfärgade färgtonen.
Man kan liksom inte säga vad detta är...

Dag två höll Margareta Nockert en föreläsning om 1900-talets textilkonst i Sverige. jag tänker att de flesta i salen var någorlunda pålästa i ämnet och att det mesta måste ha varit en repetition. jag skulle vilja höra en föreläsninga om hur Svensk textilkonst stått sig i ett internationellt perspektiv. Det hade varit något jag inte kan så mycket om.
På vägen hem till Småland passade jag på att besöka gamla Märta i Gamlastan. Älskade Märta! Hoppas inte detta var sista gången vi sågs.