onsdag 31 mars 2010

Intartiabroderi



En ny passion! Jag älskar att brodera i ylle sedan gammalt så nu när jag kommit igång med intartiabroderi är det en ny kärlek som har uppstått. Det går att göra strikta rena mönster och man planerar arbetet från början och utrymmet för improvisation under arbetets gång är begränsat. Skönt tycker jag, det passar mig mycket bra.


Idag har jag ägnat morgonen åt att klippa nya mönster som sedan ska fogas samman med "provlapparna" jag började på när Broderiakademin hade sin intartia-kväll.




Man klipper alltså ut samma form i två ylletyger i kontrasterande färger och byter sedan plats på dem. Sedan sammanfogar man skarvarna med en enkel söm (som jag inte vet vad den heter). På medeltiden täckte man sedan skarvarna med en grövre ylletråd eller en remsa guldläder. Jag har provat lägga på ett rött ryagarn men jag vet inte om det blev bra. Jag tycker att stygnen från början också är vackra. Vi får se hur jag gör tillslut.


Det är svårt att sy för smala remsor för stygnen behöver ju en viss bredd. Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet med dessa smala grenar, tyget kanske bara trasmas upp...


Det är kul med intartia i alla fall!



lördag 27 mars 2010

Äntligen en grön sjal

Jag har suttit på några kurser i vinter och frusit. Först trädgårdskurs på kalla gamla stenskolan Norrtull och sedan spinnkurs på Hemslöjden där fönstren på den vackra sekelskiftesvillan inte är så välisolerade. Mina tankar har då vandrat till min väska där jag borde haft en enkel yllesjal men väska har varit tom. Så har jag hastat iväg till Umbra utan att hitta något garn i "rätt" färg... Så hittade jag tillslut detta gröna entrådiga sjalgarn i Stockholm och det var kärlek vid första ögonkastet. Nu äntligen hänger det en grön sjal över mina axlar.









Spinnkurs var det ja... Jag har spunnit förut på både slända och spinnrock och längtan har funnits ett tag att spinna mitt eget garn men det är ju så svårt att komma igång. Så då hoppade jag på vårens spinnkurs på hemslöjden. Spinnrock äger jag ingen utan fick låna en av bästa grannen Gunnel. Hon hade köpt den på loppis för 50:-, mer var den nog inte värd för hjulet är så maskätet att det har börjat falla sönder. Den fungerar dock ännu fin-fint! Här är mitt första garn på kursen. tvåtrådigt yllegarn av Värmlandsfår som kursledaren Annelie själv föder upp på gården i Ellanda. Härlig färg tycker jag.











Detta är nuvarande projektet. Att sätta lite med snodd på Islandsull som ju är så löst spunnet att i alla fall inte jag lyckas sticka av det. Jag har fått en hel kasse av en släkting, så för att det inte bara ska bli stående kanske detta kan vara ett enkelt sätt att göra det användbart. Jag ska försöka färga det också men det får bli till sommaren.



(Suddig bild... Jag önskar mig en ny kamera. Jag borde kanske inte låtit barnen leka med kameran så mycket men jag tänker "det ska böjas i tid det som krokigt ska bli".)






Glad Påsk!

onsdag 3 mars 2010

Våren har kommit till verkstaden

Idag skriver jag för första gången på min nya dator. Jobbdator men i alla fall:) Den är liten och söt men har en ful röd färg... Jag har redan börjat sy en särskilld väska till den av en ylletröja á la Doredo. Jag började sy väska som demo till vårt nya återbrukstema i åk 9 men det skadar ju inte att datorn får en egen väska.



I verkstaden har jag hittat ett verkligt vårtecken. Henrik har börjat skrapa på dörren till nya växthuset! Det kliar i hans fingrar att få börja på att bygga växthus men ännu liggen snön tjock och temperaturen ligger en bra bit under nollan så det lär dröja innan hammare och brädor kommer ut. Dörren däremot kan man ju fixa inne. Det är en "riktig" växthusdörr som vi köpte för en hundralapp från den gamla handelsträdgård vi hämtade glasrutor ifrån. Nu ska den bli vit och fin med putsade rutor.




Det finns hopp om att sommaren är på väg! (Eller också kan man uttrycka det som den enda poet jag citerar sa "Lång borta börjar sommaren redan ta slut", Olle Orrje.)